rasstandaard BeagleJe wilt een Beagle en je wilt een echte Beagle – een Beagle die in volledige overeenkomst is met de Beagle rasstandaard. Hoe begin je hiermee?

Wat zijn de vuistregels die je moet onthouden om ervoor te zorgen dat je Beagle inderdaad tot het pure ras behoort? Vervolgens enkele tips.

10 Vuistregels Om De Beagle Rasstandaard Te Onthouden

De Beagle is een jager, en een Beagle die niet van jagen houdt is zeker niet overeenkomstig met de Beagle rasstandaard. Beagles werden immers door de eeuwen heen gefokt om te jagen op klein wild, dus als je een Beagle tegenkomt die weet dat er een muis of konijn in de buurt is maar er niets aan doet, dan kan je al enkele vragen stellen.

De Beagle is ook een beetje eigenzinnig – zelfs koppig. Dit kan het wat moeilijker maken om de Beagle te trainen maar dat is heel normaal. De Beagle rasstandaard dicteert de koppigheid van de Beagle als volgt; het is gefokt om lange afstanden te lopen, over rotsen of onder struiken te kruipen, en het prooi achterna te gaan zonder op te geven. Een bepaalde hoeveelheid koppigheid is hiervoor nodig, anders houden ze de jacht nooit uit.

De rasstandaard van de Beagle vereist ook een sociale mentaliteit van het ras. Beagles werken in roedels en moeten dus heel tolerant zijn. De beagle komt normaal gezien goed overeen met andere honden, veredelen hun baasje en de familie, en vormen geen dreiging ten opzichte van kinderen of vreemdelingen. Let op : de rasstandaard van de Beagle zegt ook dat andere dieren, zoals pluimvee of knaagdieren, niet tot de roedel maar wel tot de prooi behoren!

Ook het uiterlijk van de Beagle is heel herkenbaar. Het klassieke voorbeeld is een witte vacht voor de buik en poten, een bruine bedekking van het hoofd en bovenromp, met een grote zwarte vlek op de rug. In boeken waarin de rasstandaard omschreven wordt zijn echter wel veel varianten vermeld.

De volgende vuistregels helpen je alvast om de rasstandaard van de Beagle herkennen :

  • De Beagle rasstandaard in Nederland, geadopteerd van het land van oorsprong (Engeland) geeft aan dat de hoogte van de hond (schouderhoogte) tussen de 33 en 40,5 centimeter ligt. Wel moet men hierbij oppassen – de rasstandaard van de Verenigde Staten is anders en men heeft daar verschillende classificaties.
  • De Beagle heeft een koppig karakter – dit komt omdat het een ongelooflijk uithoudingsvermogen heeft, heel handig tijdens de jacht. Een jonge Beagle die snel moe wordt kan niet tot de rasstandaard van de Beagle omschreven worden, of heeft gezondheidsproblemen.
  • De Beagle heeft een ongelooflijke speurneus en is heel nieuwsgierig. Puppy’s die constant hun neus heen en weer over de grond bewegen, of die veel interesse tonen in nieuwe objecten, hebben waarschijnlijk puur Beaglebloed.
  • Een mannelijke Beagle weegt wat meer dan de vrouwelijke Beagle; de rue weegt tussen de 10 en 11 kilogram, de teef tussen de 9 en 10 kilogram.
  • De vacht van de Beagle heeft twee lagen. De Beagle heeft een harde vacht, makkelijk te verzorgen, met korte haren. Voor de vacht, is een kambeurt elke week normaliter qua verzorging genoeg.
  • De levensverwachting van de Beagle is tussen de 12 en 15 jaren.
  • De klassieke Beagle is driekleurig, met een witte vacht in combinatie met bruine en zwarte vlekken. De witte vacht begint onderaan, wordt bruin naarmate men naar de kop en romp kijkt, en de rug heeft een ‘zwart zadel’. De rasstandaard van de Beagle erkent echter meerdere combinaties van kleuren – sommige beagles hebben grijze tinten, slechts 2 kleuren of hebben andere dan klassieke combinaties.
  • De Beagle is heel sociaal en dit wordt nauwkeurig beschreven in allerlei boeken en de rasstandaard. De Beagle jaagt immers in een roedel, en de roedel is de familie van de Beagle.
  • De Beagle is een kleine hond, maar tamelijk gespierd. De spieren in de romp en poten van de rasechte Beagle zijn gevormd om lange afstanden te kunnen afleggen, maar toch zijn die krachtig genoeg om tot 45 kilometer per uur te rennen voor korte afstanden.
  • De Beagle rasstandaard omschrijft de lengte van de oren als volgt : ‘als men de oren naar voren trekt, reiken die bijna tot aan de neus’. Die oren hebben immers een specifiek doel tijdens de jacht; als de Beagle zijn kop laat hangen om de grond te ruiken, werken de oren als een koepel die de geur naar het midden van de snuit drijven – naar de neus, dus.

De Beagle is een uniek ras. Het is een hond die heel sociaal is, goed met kinderen omgaat en vol energie zit. Het is een jager, en werd gedurende de eeuwen gefokt voor de jacht. Als je een rasechte Beagle wilt, dan loont het zeker de moeite om een goed onderzoek naar de rasstandaard van de Beagle te doen.